гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Започва седмото издание на Международното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering

12 Ноември 2019За седма поредна година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е организатор и домакин на Международното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering. Екипът на състезанието, с ръководител доц. д-р Милена Кичекова, е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Тази година в атрактивното състезание ще вземат участие ученически и студентски отбори, които ще работят по различни задачи - учениците ще се състезават за най-добър сферичен купол, а студентите ще правят мостове. Материалите, с които ще работят двете групи са спагети и силикон.

Участие вече са потвърдили 13 ученически отбора от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Пловдив, Бургас, София, Стара Загора, Велико Търново и Шумен. Студентските отбори са от специалности "Строителство на сгради и съоръжения" и "Архитектура" на ВСУ „Черноризец Храбър” и от Харковския национален университет по градско стопанство „Бекетов”. Студентските екипи ще се състезават и за номинация на публиката „Най-атрактивен мост“.

Авторитетното жури, което ще оценява проектите е в състав:
  • арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна и председател на журито,
  • инж. Светлана Николчева – зам.-председател на Националната камара на инженерите в инвестиционното проектиране,
  • инж. Снежана Милева – председател на КИИП - Регионална колегия Варна,
  • инж. Пенко Стоянов - председател на Камарата на строителите в България – областно представителство Варна,
  • Галин Колев – управител на фирма „На-Ве България”,
  • Елена Косева - изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД,
  • Радка Тодорова – началник отдел „Младежки дейности“ в Община Варна,
  • доц. д-р инж. Дария Михалева – преподавател в катедра "Строителство на сгради и съоръжения".
В рамките на състезанието ще бъдат наградени фотожурналистите, участвали в конкурса за най-атрактивна фотография през миналата година. Вече са селектирани техни снимки, които са включени в благотворителен календар за 2020 г. Средствата от продажбата му ще бъдат предназначени за стипендия за обучение в специалностите на катедра „Строителство на сгради и съоръжения” на учениците от отбора-победител в състезанието.

Международното състезание за креативни умения е създадено по инициатива на  катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на  Архитектурния факултет при ВСУ „Черноризец Храбър“. Целта му е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от страната, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и сродни университети от Украйна, Македония и др., както и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира тяхната креативност и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

Постоянни партньори, подкрепящи проекта с участието си в него и награди, са Община Варна, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и много строителни компании от Варна и региона. Тази година събитието е подкрепено и от „Савимекс“ ООД, „Планекс“ ООД, „Хидрострой“ АД, „Ha-Be“, „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД, „Полийорд“ и др.