гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Започна работата по създаването на концепции за социализация на Варненския некропол

18 Септември 2019



Три студентски екипа, които в следващите дни ще работят по създаването на концепции за социализация на Варненския некропол, в който бе открито най-старото обработено злато в света, направиха днес оглед на терена. През 1972 г. на северния бряг на варненското езеро, в 294 гроба от периода на каменно-медната епоха, бяха открити над 3000 златни предмета, който се считат за най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.).

В събота - 21 септември, от 9.00 ч. в зала "Одесос" на Регионалния исторически музей във Варна, младите архитекти от магистърската програма "Опазване на културното наследство" на Варненския свободен университет, ще представят пред обществеността своите концепции за социализация на обекта.

Ментор на магистрите е световноизвестният специалист и професор по опазване на културното наследство Нора Ломбардини от италианския университет „Politecnico di Milano“ (POLIMI), с който Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ работи в партньорство. Проучвателните работи ръководи арх. Елена Фиорето - докторант в „Politecnico di Milano“. Днес двете се включиха в огледа на терена.

Участниците в уъркшопа посетиха и Регионалния исторически музей, за да се запознаят с артефактите, плановете на некропола и историческите сведения. В следващите дни те ще работят по създаването на концепциите си, под ръководството на доц. д-р арх. Красимира Вачева и д-р арх. Жечка Илиева. Консултант е археологът от РИМ – Варна д-р Владимир Славчев.

Уъркшопът се провежда по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски некропол I“, със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.

Какво каза Яни Янев - председател на Сдружение "Варненски некропол I", вижте във видеото»

Информация за Магистърска програма "Опазване на културното наследство"

Информация за приема в специалност "Архитектура"