гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Изложбата "От Париж до Париж", посветена на Олимпийските игри бе открита във ВСУ "Черноризец Храбър"

10 Юли 2024


Днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, Милена Сиракова, директор на Областния съвет на Българския червен кръст – Варна, и доц. д-р Елеонора Танкова, зам.-ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, откриха обучение на треньори по проект „Спортен треньор+“. В днешното обучение се включиха над 30 треньори от 11 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и деца и младежи в риск.

Преди началото на обучението в университета бе открита фотоизложба „От Париж до Париж“, посветена на предстоящите летни олимпийски игри във френската столица. Изложбата "От Париж до Париж", посветена на 100-годишнината на признаването на Българския олимпийски комитет от Международния олимпийски комитет, както и на започващите след дни Олимпийски игри във френската столица. ВСУ "Черноризец Храбър" е вторият дом на изложбата "От Париж до Париж". Тя съдържа 13 табла, които ще останат за постоянно в университета. В навечерието на Олимпийските игри, изложбата ще бъде експонирана в Централното фоайе.

По време на откриването Белчо Горанов припомни, че Варна е знаков град - през 1973 морската столица става домакин на конгреса на Международния олимпийски комитет. 

Темата за олимпизма има много пресечни точки с образованието, коментира доц. Танкова. "Искрено се надявам, че това партньорство, на което днес слагаме началото, ще бъде дългосрочно и много успешно - нашите студенти и обществото ни имат необходимост от вдъхновяващи, добри примери", допълни тя.

Милена Сиракова благодари за прекрасната среда, в която ще се проведе обучението на треньорите по първа психологическа подкрепа. Голяма част от хората, потърсили закрила в България са деца, които са носители на талант. За нас е важно да успеем да ги подкрепим и чрез спортните им треньори, и да развием техните способности. БЧК реализира много програми в подкрепа на бежанската общност, изтъкна Сиракова.

Видео репортаж от откриване на изложбата "От Париж до Париж" ►
Обучението проект „Спортен треньор+“ водиха Толга Мехмедов и Десислава Янева от БЧК. 

По покана на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ), през месец декември 2023 г. БОК се присъедини към проекта „Спортен треньор+“ (SportCoach+), който ще се изпълнява съвместно от Олимпийската фондация за бежанците и от Психосоциалният център на Международната федерация на червения кръст. Партньори по проекта освен България чрез Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята реч пред участниците в Глобалния форум за бежанците, който се проведе в Женева от 13 до 15 декември 2023 г., президентът на МОК Томас Бах изрази благодарност към осемте държави, които подкрепят тази важна за комитета инициатива, чрез която се присъединяват към Глобалния ангажимента за спорт за приобщаване и защита, подкрепен от множество други държави и организации.


Повече снимки от събитието ще намерите тук ►