гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Концепция „Пъзел“ за социализация на Варненския некропол стана фаворит на журито

21 Септември 2019Концепцията „Пъзел“, представена от екип в състав: арх. Лъчезар Костов, арх. Ина Шекерова и арх. Искра Василева – студенти в магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, бе определена като най-добра от трите предложени идеи за социализация на Варненския некропол I. Днес младите архитекти представиха концепциите си пред 7-членно жури от изявени експерти в областта на опазването на културното наследство, сред които д-р арх. Жечка Илиева - декан на Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър", арх. Владимир Рачев - инспектор за Североизточна България в Инспектората по опазване на културното наследство към Министерство на културата, д-р Игор Лазаренко - директор на РИМ – Варна, проф. Нора Ломбардини, преподавател в Политехника ди Милано (POLIMI) и ментор на отборите и др. 

Концепцията „Пъзел“ е базирана на нов метод за разглеждане на археология и за възприемане на историята – чрез игра, чрез пъзел, разказа арх. Костов. Методът е подходящ както за деца, така и за възрастни, които едновременно се забавляват и учат. Принципът на пъзела е застъпен от музейната сграда, през сакралното представяне на некропола и парковата зона, дори до сувенирите, които гостите сглобяват сами.
Останалите два отбора също получиха овации за представянето на проектите „Златна градина“ и „Вдъхновение“.

„Бих обединил трите проекта в един, тъй като те се допълват и развиват. Това е прекрасно начало градът ни най-сетне да покаже с какво е изключителен – с най-старото обработено злато в света“, коментира на финала Яни Янев – председател на Сдружение „Варненски некропол I“
„Студентските екипи предложиха изключително задълбочени и зрели решения, които могат да се реализират и да покажат достойно Варна – и пред своите жители, и пред туристите“, коментира Арх. Владимир Рачев.

Сред гостите в зала „Одесос“ бяха представители на „Таляна“, на различни университети във Варна, експерти в областта на историята и архитектурата, журналисти, студенти и ученици.

Магистрите от Варненския свободен университет започнаха своята работа преди пет дни с проучване на терена на северния бряг на варненското езеро, на който през 1972 г. в 294 гроба от периода на каменно-медната епоха бяха открити над 3000 златни предмета. Младите архитекти посетиха и Регионалния исторически музей, за да се запознаят с артефактите, плановете на некропола и историческите сведения, след което продължиха работа в университета.

Уъркшопът се провежда по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски некропол I“, със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.