гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Осем възпитаници на ВСУ "Черноризец Храбър" се заклеха като младши магистрати

14 Юли 2023


(Възпитаниците на ВСУ "Черноризец Храбър", които вече са младши съдии, от ляво надясно: Марина Семова, Диана Василева, Адриана Велева и Надя Славова)


Осем възпитаници на ВСУ "Черноризец Храбър" се заклеха като младши съдии, младши прокурори и младши следователи през юли тази година. 

Всички те приключиха задължителното си обучение в Националния институт на правосъдието, а четирима от тях вече положиха клетва като младши съдии в различни окръжни съдилища в страната. Марина Семова е магистрат във Варненския окръжен съд. Тя завърши специалност „Право“ на ВСУ "Черноризец Храбър" през 2019 г. Диана Василева бе избрана за младши съдия в Софийския градски съд. Адриана Велева, която приключи обучението си в университета през 2020 г., постъпи преди дни в Софийския окръжен съд, а Надя Славова вече е младши съдия в Окръжния съд на Добрич.

Според статистиката на Националния институт на правосъдието, 10% от назначените младши съдии в страната са възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“. Юридическият факултет на Варненския свободен университет е сред четирите водещи факултети в България по брой на младшите магистрати. Фактите са доказателство за високото ниво на обучение в Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Още по време на своето следване бъдещите юристи получават отлични знания, фактор за което са качеството на преподаване, актуалните учебни програми, водещите преподаватели и модерната инфраструктура, възможностите за стажове и практики в България и чужбина, участието на студентите в състезания по право, както и изграждане на мрежа от контакти, чрез насърчаването на студентите да участват в академични и професионални курсове, семинари и конференции. От изключително значение за успешната им професионална реализация е развитието на личните качества на бъдещите юристи - комуникационни, аналитични и лидерски умения.
Източник на фигурите: НИП
 

Ето какво сподели алумни студентът Адриана Велева – младши съдия в Софийския окръжен съд:

Всичко в живота е възможно! Всяка поставена цел е постижима с правилната мотивация и достатъчно положени усилия! Университетът е стъпало по пътя към желаната юридическа професия. Първото стъпало. И най-важното! Като всяко начало, разбира се е трудно. Както при малките деца, които се учат да ходят. Първоначално неуверени, с малки, бавни крачки, винаги търсещи ръката на някой близък за подкрепа. С времето обаче добиват сигурност, крачките стават стабилни и все по-рядко търсят чужда помощ и опора. После започват да тичат. Спъват се, падат, но стават, изтупват се и продължават, като вече знаят как утре да заобиколят препятствието, което ги е спънало днес.
Скъпи колеги, желая ви при тази първа среща с правото, да успеете да извлечете възможно най-много знания, за да ви боли по-малко „при падане” в утрешния ден. Сега е времето да съградите стабилната основа, която да ви помогне при изкачване на стълбицата на юридическата кариера.
Не се страхувайте да тичате! Знайте, че винаги ще имате подкрепа в лицето на преподавателите си. Уверена съм, че те ще са до вас при всяка стъпка, всяко стъпало или перипет, както и при всеки успех. Сега вие сте техните деца.
Началото е поставено - вървете смело!
Преследвайте мечтите си, дори към този момент да ви се струват недостижими!
От сърце ви желая успех!