гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

От учебната 2020 / 2021 г.: Две специалности в един учебен план във Варненския свободен университет

07 Май 2020



Стартира и проектът „Образование в партньорство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ , който интегрира аудиторно обучение и практика в реална работна среда

 

Студентите, които започнат обучението си във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ през учебната 2020 / 2021 г., ще учат по напълно обновени учебни планове и програми. Сред новостите е, че всички специалности от професионалните направления „Администрация и управление“, „Икономика“, "Информатика и компютърни науки“ и „Психология“ ще позволяват на студентите да избират между широкопрофилна подготовка с придобиване на втора специалност или задълбочаване на специализираната подготовка. При това без увеличение на срока и таксите за обучение.

„Обучението по всички специалности на ВСУ „Черноризец Храбър“ е фокусирано изцяло върху студента и неговите специфични образователни потребности“ - коментира проф. д.ик.н. Димитър Канев – зам.-ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“. „Новите ни учебни планове предлагат възможност за придобиване на втора специалност в рамките на обучението; алтернативни образователни пътеки, изграждани чрез голямо разнообразие от курсове, висок процент на избираемост и индивидуално консултиране на студентите; засилена практическа насоченост и обучение в хода на работата в партньорски организации. Учебното съдържание е персонализирано и отчита потребностите и възможностите на всеки студент, като акцентът на учебните програми е върху ключовата компетентност „умения за учене” и изграждане на умения за личностно и професионално развитие в динамична среда и неопределеност. Методите на преподаване и учене съчетават традиционни и дигитални образователни технологии, като по всяка учебна дисциплина ще се осигурява учебна литература и възможности за индивидуално консултиране на студентите в дигитална среда“, допълни проф. Канев.

Образователен проект "Образование в партньорство"

Част от новата академична философия на ВСУ „Черноризец Храбър“ и е подобряване на качеството и достъпността на образователните услуги, чрез интегриране в единен образователен модел на аудиторно обучение на студентите с практическо обучение и работа в партньорски организации. Идеята е заложена в проекта „Образование в партньорство“, който стартира пилотно за желаещите студенти от бакалавърските специалности в професионалните направления „Строителство на сгради и съоръжения“, „Информатика и компютърни науки“ и „Психология“.

Програмите в проекта се организират и провеждат в съответствие с принципите, методите и методологията на програмите, познати в световната практика като „Cooperative education“ (CO-OP) и “School to Work” (STW). Техният опит е доказал, че интегрирането на аудиторно обучение и практика в реална трудова среда повишава ефективността на ученето и задълбочава академичните постижения на младите хора, подпомага финансирането на образованието им, позволява им да натрупат ценен опит с различни работодатели, дейности и позиции и да намерят най-подходящите за тях, повишава увереността им в собствените възможности и им дава самочувствие, помага им да направят по-успешен преход от учебната скамейка към трудовата кариера, повишава пригодността им за заетост и подобрява перспективите им за професионална реализация.

Продължава и кандидатстудентският прием във Варненския свободен университет.
Кандидатстването е 24/7, изцяло в онлайн среда – на http://ksp.vfu.bg/. Във виртуалните аудитории на университета се провеждат и кандидатстудентските изпити по всички специалности, с изключение на държавно регулиранат аспрециалност „Право“, за която са насрочени две сесии - в началото и края на юни т.г.

За учебната 2020 / 2021 г. Варненският свободен университет приема студенти в 9 професионални направления - „Администрация и управление“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“,  „Психология“, „Право“, „Национална сигурност“, „Архитектура, строителство и геодезия“, „Изобразително изкуство“ и „Музикално и танцово изкуство“. Предлага се обучение в 20 бакалавърски, 47 магистърски и 29 докторски програми. Пълното портфолио от бакалавърски, магистърски и докторски програми на ВСУ „Черноризец Храбър“ може да видите на: http://ksp.vfu.bg/.


За студентите, които се обучават в чужди или български университети, но поради епидемиологичната обстановка няма да могат да пътуват през следващите месеци, е създадена възможност да продължат обучението си във ВСУ „Черноризец Храбър“. След отпадане на епидемиологичните ограничения Университетът може да издаде академична справка за периода на обучение, която да послужи пред университета им в чужбина за признаване на получените кредити и положените изпити. При дипломиране във Варненския свободен университет студентите получават европейско дипломно приложение.

Сред частните университети в България ВСУ „Черноризец Храбър“ е с най-високата оценка за институционална акредитация - 9,21 (по десетобалната система) - от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България. Университетът е акредитиран и от Европейската комисия.