гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

При голям интерес премина първата танцова работилница по български фолклор

05 Август 2019При голям интерес премина първата танцова работилница по български фолклор, организирана от специалност "Хореография" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В нея се включиха любители на българските ритми от цялата страна. Сред най-активните участници бяха танцьорите от танцовите колективи "Пламък" от Бургас, "Балканика" от Горна Оряховица, "Лазур" от Бургас, "Пендара", "Настроение" от Аксаково и "Фолклорна магия" от Стара Загора.


В продължение на три дни и на три сцени във Варненския свободен университет, танцьорите усвояваха нови стъпки и комбинации под ръководството на извените преподавателите от специалност „Хореография“ на Варненския свободен университет - д-р Ивайло Иванов – хореограф на Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“ и доц. д-р Катя Кайрякова, която е и главен художествен ръководител на Ансамбъл "Шумен". Част от упражненията води Марио Егов - директор и хореограф на известния в страната професионален фолклорен ансамбъл "Странджа". Всеки от преподавателите показа традиционни, но непопулярни хора, а клубовете обогатиха репертоара и уменията си.

"Нека младите хора да учат хореография, да учат български народни танци, да запалят българския народ да танцува! По-хубаво от това няма", коментира Деница Желязкова, ръководител на школа за народни танци "Фолклорна магия" в Стара Загора.

"Благодаря за възможността да се учим от такива професионалисти, като преподавателите във Варненския свободен университет. Надявам се, че фолклорната работилница ще стане традиция, сподели Богдана Тодорова - танцьор в клуб "Пламък" в Бургас.

Петър Петърчев, който е ръководител на танцов фолклорен клуб „Балканика“ от Горна Оряховица, и завършва специалност „Хореография – български народни танци“ във ВСУ, допълни, че университетът дава изключително добри познания за българския фолклор и танц, а новите елементи и хора, които танцьорите усвоиха по време на работилницата, ще бъдат включени в конкурсния репертоар на клуба.

От 9 до 11 август Варненския свободен университет посреща осмото издание на Summer Salsa Fest, организиран от танцова школа "Маламбо" и ВСУ "Черноризец Храбър". Тридневният танцов маратон отново ще е със специалното участие на студенти и преподаватели от специалност „Хореография“. Доц. д-р Мария Кърджиева е подготвила мастър клас по народни танци, а Академичния танцов театър ще представи шоу програма. Зад „Маламбо“ стоят имената на Мария Лилянова и Мартин Бозуков - възпитаници на специалност „Хореография – съвременен танцов театър“ на Варненския свободен университет. Университетът се подготвя да посрещне над 800 участници, които ще танцуват салса, бачата и кизомба на няколко сцени.

В бакалавърските програми на ВСУ "Черноризец Храбър" се подготвят кадри в областта на българския танцов фолклор и съвременния танцов театър. Успешно завършилите студенти се реализират като художествени ръководители на ансамбли, хореографи, преподаватели и др. В магистърските програми „Хореографска режисура и арт мениджмънт“ и „Сценични изкуства – мениджмънт и продуцентство“, студентите надграждат своите знания и компетенции за управление на процесите в областта на културата. Преподавателите в професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ и са сред водещите професионалисти в България и пазители на българското фолклорно наследство.


В бакалавърската специалност Хореография ВСУ "Черноризец Храбър" се подготвят кадри в областта на българския танцов фолклор и съвременния танцов театър. Успешно завършилите студенти се реализират като художествени ръководители на ансамбли, хореографи, преподаватели и др. В магистърските програми „Хореографска режисура и арт мениджмънт“ и „Сценични изкуства – мениджмънт и продуцентство“, студентите надграждат своите знания и компетенции за управление на процесите в областта на културата.

Преподавателите в професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ и са сред водещите професионалисти в България и пазители на българското фолклорно наследство.


Още за специалностите "Хореография - български народни танци" и "Хореография - съвременен танцов театър" http://ksp.vfu.bg/bakalavar/spetsialnosti/23

Информация за магистърска програма "Хореографска режисура и артмениджмънт"
 http://ksp.vfu.bg/magistar/specialnosti/94