гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Проф. арх. Ян Геел: "Време е хората да се забавляват в градовете, а не автомобилите"

05 Март 2020Световноизвестният архитект и урбанист проф. Ян Геел пристигна във Варна за представянето на новата си книга "Как да изследваме градския живот", която на български език се издава от Варненския свободен университет.

 
По-рано през деня той разгледа централната част на Варна и сподели своето виждане за развитието на града пред журналисти. Специален акцент в обиколката бе Релефната карта на Морската градина, създадена от Кристиян Иванов - студент по архитектура на ВСУ "Черноризец Храбър". Идеята за картата възниква в студентската лаборатория "Варна - град за хората", която се провежда под патронажа на проф. Геел. За старата архитектура и за историята на морската столица датският урбанист научи от Християн Облаков - алумни на Варненския свободен университет, краевед и изследовател.

Пред варненските медии проф. арх. Ян Геел благодари на Варненския свободен университет за превода и за издаването на книгата "Как да изследваме градския живот". Той я определи като "софтуер" в урбанистиката, а "хардуерът" е предходната "Градове за хората".

"Архитектурата е взаимодействието между живота и формата. Лесно е да се изучава формата, но трудното е да разберем как животът комуникира с нея", сподели проф. Геел. Той изучава именно тази взаимовръзка през последните 50 години.

„Струва ми се впечатляващо, че качеството на градското местообитание на „homo sapiens“ е толкова слабо проучено в сравнение с местообитанията на горили, китове и панда мечки в Китай... но не знаем почти нищо за местообитанието на човека в градската среда. Безкрайният брой зелени сгради не прави устойчив град.“, коментира световноизвестният урбанист.

"Време е хората да се забавляват в градовете, а не автомобилите", завърши той.

Книгата "Как да изследваме градския живот" ще бъде представена тази вечер от 17,30 ч. в Хотел-галерия "Графит".

Книгата се издава със съдействието на "Холдинг Варна" АД.