гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Проф. арх. Ян ГЕЕЛ: Смятам Варненския свободен университет за моя университет!

02 Март 2020

В навечерието на представянето на книгата "Как да изследваме градския живот" от нейния автор - световноизвестния датски архитект и урбанист проф. Ян Геел във Варна, той даде ексклузивно интервю за Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Авторът ще представи новата си книга и ще изнесе публична лекция, посветена на изследването на градския живот и на градовете за хората във Варна, на 5 март 2020 г., в 17,30 ч., в Хотел-галерия "Графит".

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Книгата "Как да изследваме градския живот" се издава на български език от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Превод от английски език - доц. д-р Пламен Петров - преподавател в Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър"




Проф. Геел, какво Ви вдъхнови да напишете книгата „Как да изследваме градския живот“?
 
Книгата „Как да изследваме градския живот“ е своеобразно продължение на „Градове за хората“. Целта постави Фондация "Риълдания", която от години подкрепя изследванията ми за по-добри градове за хората. Поискаха от мен да опиша в книга методите, разработени във връзка с изучаването на „ЖИВОТА“ в нашите 40-годишни изследвания, посветени на хората. Ето защо се предполага, че тази книга е „истината, цялата истина и нищо друго освен истината“, в областта на хуманистичното градско планиране - поне аз го виждам така.
През 2010 г. издадох книгата "Градове за хората" - тя е публикувана на 35 езика, а българското издание е от 2016 г. Книгата постигна много голям успех и за мое удовлетворение беше преведена и разпространена във всички краища на света. Удоволствие е, че изследванията ми бяха представени толкова широко.

Какво Ви свързва с Варненския свободен университет „Черноризец храбър“?

През 2017 г. бях удостоен с почетната докторска степен "доктор хонорис кауза" на ВСУ "Черноризец храбър". Оттогава смятам Варненският свободен университет за „моя“ университет. За мен е голяма радост, че книгата „Как да изследваме градския живот“, се издава от университета.

Бихте ли споделили някои свои мисли върху градските пешеходни условия в София и Варна?

Личните ми познания и за Варна, и за София не са големи. Знам, че фирмата-консултант „Геел Архитекти“ е разработила за София своеобразен „здравословен преглед“, за да посочи редица области, в които биха могли да се направят подобрения с цената на разумни разходи. Надявам се, че някои от тези препоръки са били взети под внимание.

Възоснова на вашите наблюдения за тези два града бихте ли дали препоръки относно основната тема на Вашата книга - връзките между обществените пространства и градския живот?

Целта на моите книги е да даде възможност на професионалистите и гражданите по целия свят да анализират ситуацията, да проведат необходимите проучвания и да предприемат действия за превръщането на градовете в много по-приятелски настроени към хората. Пожелавам на всички градове на България късмет в постигането на тази цел. Предоставих ви моите изследвания и методи и сега мога да ви пожелая на всички УСПЕХ!


Книгата "Как да изследваме градския живот" се издава със съдействието на "Холдинг Варна" АД.