гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Слово на президента доц. д-р Красимир Недялков по случай дипломирането на Випуск 2022

11 Ноември 2022

Скъпи абсолвенти,
Уважаемо академично ръководство,
Уважаеми гости,
Колеги, преподаватели и служители на ВСУ „Черноризец Храбър“,

 
Добре дошли на тържествената церемонията за връчване на дипломите на студентите от Випуск 2022, успешно приключили обучението си.
Благодарим Ви, че уважихте с присъствието си този празник на духа, на Университета. За 27-ми пореден път днес, ние отчитаме своя принос към човешкия капитал на нацията, а той вече брои над 44 000 стойностни специалисти от различни области и професионални направления. С гордост, отново ще отбележим, че мнозина от нашите възпитаници вече са на престижни позиции в стопанския и социален живот у нас и в чужбина. Днес нови 468 бакалаври и 449 магистри ще затворят още една важна страница от книгата на живота.
 
Скъпи абсолвенти,


Това събитие ще бъде паметно за Вас и с това, че съвпада със 100-годишнината на празника на Народните будители и 160-тата годишнина на История славянобългарская. Творбата на Паисий е своеобразна програма на българското Възраждане, но адресирана към настоящето, тя дава ценностни опори от миналото, за да очертае контурите на една оптимистична визия за бъдещето на народа ни.
Скъпи абсолвенти, влезте в това бъдеще с ентусиазма, присъщ на младостта Ви, но и с професионализма и новаторството станали емблема на нашия университет.

Представяйте достойно името на учебното заведение, което Ви е дало знание и самочувствие за това. Дипломата, която днес получавате Ви дава достъп до нови професионални хоризонти, развивайте се постоянно, бъдете ярки и забележими личности.
Днес повече от всякога обществото има нужда от Вас, от Вашата чувствителност, от Вашите смели идеи, от Вашата непримиримост в търсене на отговори.

Монахът от Хилендар ни завеща критерии за ценностна система, която да спасява народа ни в трудни, драматични моменти. Където и да Ви заведе пътят, каквото и да ви предложи животът, бъдете горди, че сте наследници на велик род и родината е едно много специално място за вас.

Връщам се към тази малка книжка, защото това е посланието и на 21-то столетие. Паисий ни завеща едно ново отношение към човека и индивидуалната му обвързаност с процесите на времето. Не се поддавайте на внушението, че България е малка страна, от която нищо не зависи, защото настоящето има свой исторически ход, който се направлява от общите усилия на всеки от нас.

Българинът има не едно реално доказателство за своето величие. Той има история, която е дело на предците, а настоящето се твори от общите усилия на всеки от нас. Помнете миналото, но с поглед в бъдещето! Бъдете творци с нови духовни търсения, адекватни на времето, в което живеем!

Вече 160 години Паисий предупреждава, че прекъсването на диалога между поколенията води към безвремие и безпаметност. Неговият оптимизъм за бъдещето се гради върху вярата, че българите имат нравствено-етични качества, които са истинско богатство. Умножавайте това богатство.

Технологиите и автоматизацията унищожават много работни места, затова се старайте да разширявате речника си и да се отнасяте с него така, както с банковата си сметка. Отделяйте му много внимание и се опитайте да трупате дивиденти. Целта не е това да подсилва красноречието Ви, целта е да можете да се изразявате колкото се може по-пълно и точно с една дума. Това ще бъде Вашето равновесие. За да продължи обществото да се движи напред, Вашето поколение е изправено пред предизвикателство. Да възроди усещането за цел.
 

Уважаеми абсолвенти,

Знаменателно е, че Вашето дипломиране е в годината, в която България отбелязва 100 години от деня, в който тогавашното Министерство на народното просвещение и неговият министър Стоян Омарчевски определи 1 ноември като ден за почит към паметта на големите българи - далечни и близки строители на съвременна България.

Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс за дейност и творчество. Това послание на министъра на просвещението и днес ни кара да се замислим над смисъла на този общобългарски празник. Обикновено на този ден всички Ви пожелаваме успех. Но днес, когато идеалите на будителите сякаш се размиват в битието, а младите хора заменят книгата с интернет, живеем с усещането, че успехът, сам за себе си, сякаш нехае за духовността и просветата. Времето е кризисно, тежко и болезнено. Будителите отново ни приканват да се събудим, докато не е станало твърде късно,  да не се поддаваме на лъжата и на манипулациите. Нека не чакаме някой друг да ни да буди, а да бъдем будни. Да вярваме, че отново всичко е в ръцете на един събуден народ. България се променя и трябва да се променя, търси нови идеи, обсъжда нови решения. Проблемите се изричат на глас, но нерядко спираме до тук. Бъдете активни творци на промяната. Заемете своето достойно място сред съвременните будители и поведете Вашите връстници към един съдържателен и смислен живот, който търси доброто за всички, цени достойнството на човека и нацията!

Искам да изкажа моята и на академичното ръководство благодарност към нашите преподаватели, нашите всеотдайни партньори, духовните ни спътници, които с основание ще причисля към днешните будители.

Обръщайки се към родителите, ще подчертая, че те имат всички основания да бъдат горди със своите деца, които днес получават дипломите си от едно престижно висше училище в едни от най-търсените специалности. Нека да са ни живи и здрави, да получават удовлетворение от това, което правят и да имат шанса да живеят в един спокоен свят, по-добър от този, който ние с Вас им оставяме.

Скъпи абсолвенти,

Искам да завърша своето обръщение към Вас с една мисъл на Йосиф Бродски: „Светът е несъвършен. Златен век никога не е имало и няма да има. Единственото, което ще се случи със света е, че той ще стане по-голям, по-многолюден, но няма да увеличи размерите си. Колкото и справедливо човекът, когото сте избрали, да дели баницата, светът няма да увеличи размерите си, а порциите със сигурност ще станат по- малки. В светлината на това твърдение или по- скоро в тъмнината, трябва да разчитате на домашно сготвеното от вас блюдо, т.е. да управлявате света самостоятелно или поне тази част от него, която ви е достъпна и се намира в пределите на възможностите ви.“

Уважаеми млади колеги,

Добре дошли в света на практикуващите висшисти! Пред Вас стоят шансове да изберете професионалния път, по който да вървите. Моят живот ме е научил, че човек винаги има право на избор, но не винаги има смелостта да направи правилния избор и да понесе отговорността за него. Бъдете смели! Искам да пожелая на всички да сте здрави, да реализирате своите желания и мечти, да намирате подкрепа и удовлетворение от постигнатото и да имате шанса и благополучието през следващите години. На добър час във всяко едно от призванията, които ще припознаете като свои, за да бъдете щастливи хора!