гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Студентският отбор "Black Window" на ВСУ "Черноризец Храбър" е в ТОП 3 на престижната Академия за иновации 2023

04 Юни 2023
Студентският отбор "Black Window" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се класира в ТОП 3 на десетото издание на престижната Академия за иновации 2023! Събитието, в което участваха 50 студентски отбора от цялата страна, бе организирано от Innovation Starter.

Студентите Доротея Николаева, Цветан Митев и Калина Петева се представиха с иновативна еко идея за градската среда. Възпитаниците на ВСУ "Черноризец Храбър" предложиха гама от екологични панели, съчетаващи мъх и мицел, от които да се изработят фасадни панели и пана за обществени места - спирки, паркове и др., а също и покривни и интериорни панели. Иновативните съоръжения филтрират и пречистват въздуха и абсорбират влагата от атмосферата.

Вчера, по време на финалите в Sofia Tech Park, отборът на ВСУ "Черноризец Храбър" представи в рамките на 6 минути бизнес план  за развитие на производството.

Ден по-рано авторитетното 26-членно жури от представители на Европейския инвестиционен фонд, Европейската комисия, Фондовата борса, учени от водещи български университети, сред които и деканът на Факултет "Международна икономика и администрация" -  доц. д-р Елеонора Танкова, както и представители на едни от най-големите български компании, селектира 10 отбора от различни университети в страната за участие във финала.

Доротея и Цветан са студенти по архитектура в пети и четвърти курс, а Калина е четвъртокурсничка в специалност "Международен бизнес на английски език". И тримата са членове на Студентски съвет на ВСУ "Черноризец Храбър".

"Академия за иновации" е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори. Проектът е посветен на развитието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес идеи. През 2023 година ще се реализира за десета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти оформят първите си бизнес проекти и разработват прототипи на идеите си.

Ключови партньори на Академията са Представителството на Европейската комисия в България, Европейска инвестиционна банка, Българска фондова борса, UniCredit Bulbank, Софийска вода, част от Веолия, Аурубис България, Нестле България, Кока-Кола България, Лукойл България и др.