гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

С лекция за конституционната идентичност бе открита изложба в Университетската библиотека

15 Април 2022



В Университетската библиотека на ВСУ "Черноризец Храбър" днес бе открита изложба, посветена на 16 април – Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите в страната. Експозицията разгледаха много студенти и преподаватели от специалностите  "Право", "Защита на националната сигурност", "Психология".

За конституционната идентичност разказа доц. д-р Емилия Сидерова – преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на ВСУ "Черноризец Храбър".

Събитието бе уважено от академичното ръководство на университета.

Изложбата е подредена в няколко части. В исторически план могат да се видят издания, свързани с подготовката и приемането на Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Представени са и различни издания на Конституцията и конституционното право в България. В експозицията са представени монографии, статии и учебници, посветени на конституционализма, с автори - водещи преподаватели на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър". Присъстват и дипломни работи на студенти, посветени на основния закон и защитени в университета. В Университетската библиотека са изложени и конституциите на Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Япония, Нидерландия, Русия и САЩ.

Експозицията ще бъде подредена в читалнята на библиотеката до 21 април.

В библиотеката на ВСУ „Черноризец Храбър“ се съхраняват над 115 000 издания, а целият фонд е публикуван в електронен каталог.