гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Трима студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" получиха поименните награди на Община Варна

05 Декември 2022



Студентите Гергана Атанасова - 3 курс, специалност „Право“, Десислава Георгиева и Анета Димитрова - 4 курс, специалност „Архитектура“ във Варненския свободен университет бяха удостоени днес от кмета Иван Портних с Годишни поименни награди на Община Варна за студенти, постигнали високи резултати в учебната дейност.

Номинациите се правят от студентските съвети на университетите за техни колеги, спечелили отличия в научни форуми, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси. Наградите се връчват в навечерието на 8-ми декември и са признание за постиженията на варненската академична общност в различни области на науката. В тържеството участваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова, представители на висшите учебни заведения, общински съветници. 

"В навечерието на 8-ми декември е мотивиращо да виждаш толкова енергични млади хора, избрали университетите в нашия град като място за образование и развитие. Вие и Вашите постижения сте доказателство, че Варна е Град на Знанието, в който местна власт, академична общност, неправителствения сектор и бизнес работят заедно. Вие сте хората, които могат да превръщат знанието в сила. Бъдете здрави, сбъдвайте мечтите си!“, обърна се към студентите кметът Иван Портних. 

Приветствия отправиха Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет и проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет. Сред гостите на тържеството беше и проф. д-р Галина Шамонина - главен секретар на ВСУ "Черноризец Храбър" .

Гергана Атанасова е отличена в категория "Социални, стопански и правни науки", а екипът Десислава Георгиева и Анета Димитрова - в "Технически науки".

Гергана е отличен студент и член на Студентския съвет на ВСУ "Черноризец Храбър". Възпитаничката на V ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ участва активно не само в учебния процес, но и в допълнителните инициативи и обучения, които университетът предлага – тя премина успешно през курсове за допълнителна квалификация – „Профилиране на неизвестни извършители на престъпления“, „Социология на правото“ и „Медицинско право“. Гергана е активен участник и живота на Клуба на криминалиста към университета и програмата "Корпус на поемните лица". Студентката по право вече няколко пъти е участвала като поемно лице по различни случаи на МВР.

Анета Димитрова и Десислава Георгиева се класираха в ТОП 3 на националния етап на XVII Международен архитектурен студентски конкурс, организиран от Saint-Gobаin. Студентите защитиха проекта „SimplyCity“ пред авторитетно жури от водещи университетски преподаватели, архитекти и представители на компанията. Те представиха конкурсните решения и архитектурни иновации на различни научни форуми.

Отличия получиха още 17 студенти от различни университети във Варна.