гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Тържествено откриване на академичната 2023/2024 година

20 Септември 2023Академичното ръководство на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Ви кани на тържественото откриване на Новата академична 2023/2024 година!

2 октомври 2023 г. (понеделник)
10:00 ч.
Източен парк, ВСУ "Черноризец Храбър"


Присъединете се, за да открием заедно академичната година и тържествено да посрещнем първокурсниците в новото пътешествие към знание и постижения. Ще бъде събитие, изпълнено с емоции и вдъхновение.
Очакваме ви!

Книжка на пъркокурсника ► 

ГРАФИК ЗА ВЪВЕЖДАЩИЯ ДЕН ЗА ПЪРВОКУРСНИЦИ ► 

Препоръчителен маршрут до университета ► 

ВСУ “Черноризец Храбър” започва академичната година с ръст на студентите

Първият учебен ден ще започне с приветствие от академичното ръководство на университета. Ще бъде отслужен тържествен молебен за здраве, успех и просперитет на академичното семейство. От името на студентите, приети с най-висок успех, своите  очаквания ще сподели Магдалена Христова - възпитаник на Националното училище по изкуствата “Добри Христов”, която избра да учи в специалност “Архитектура”. Еразъм-студентите ще представи Анджело Дипалма от университета в Модена, Италия. За възпитаниците на ВСУ “Черноризец Храбър” програмата “Еразъм+” отваря вратите на над 100 от най-добрите световни университети, с които има партньорски отношения.


Варненският свободен университет посреща новата академична година с най-сериозен ръст на приема в бакалавърските специалности за последните пет години. Университетът е все по-атрактивен за възпитаниците на езикови и математически гимназии, откъдето е всеки пети първокурсник. Връзките между образованието и бизнеса привличат и учениците от професионалните гимназии. Всеки трети от първокурсниците е завършил средното си образование с отличен успех. В университета се обучават все повече работещи млади хора, които имат желание да повишат квалификацията си или да израснат професионално.

През новата академична година се отчита два пъти по-голям прием на чуждестранните студенти, магистри и докторанти, които идват от над 30 държави по света и от четири континента.

Нараства доверието, но и взискателността на студентите към университета. Оценката, която те поставят за качеството на учебния процес във Варненския свободен университет отново е отлична - 5,59.

През 2023 г. ВСУ "Черноризец Храбър" стана първия български университет,  сертифициран по международния стандарт за управление на околната среда ISO 14001. Отношението към устойчивото развитие и опазването на околната среда е водещ приоритет и отговорност за ВСУ “Черноризец Храбър”. Университетът променя едновременно средата и отношението, като отговаря на най-високите стандарти за устойчивост, основани на научни, образователни, икономически, екологични и социални критерии. 

Варненският свободен университет е първопроходец в редица специалности, в създаването на качествен образователен продукт, в развитието на умения и компетентности, необходими за професионалната реализация и успеха на младите хора. Иновативните програми, насочени към разкриването на таланта на младите хора, гъвкавият и модерен образователен подход и личностно ориентираните форми на обучение, привличат все повече талантливи, способни и уверени в себе си студенти.