гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Чудното пътешествие на Боян Белокапов от Аула Максима на ВСУ „Черноризец Храбър“ до сцената на „Дисни“ в Париж

28 Април 2021


Боян Белокапов във ВСУ "Черноризец Храбър", Випуск 2011 - 2014 г.


В навечерието на Деня на танца – 29 април, представяме Боян Белокапов – танцов артист в „Дисниленд“ и алумни студент на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Боян измина своето пътешествие от университетската репетиционна зала до световната сцена на компанията „Дисни“ в Париж. От осем години той е танцьор и актьор в едни от най-известните музикални продукции, сред които „Замръзналото кралство 2“ и „Mickey and the Magician“ – шоуто което спечели наградата за най-добра световна театрална продукция в тематичен парк.

„Едно от основните неща, които научих в университета е как да облека идеите и въображението си в думи. Разбрах как работи машината на сцената, как се създава цялостния продукт „танцов спектакъл“ - артистите, музикалното произведение, сценографията, озвучаването, осветлението“, споделя Боян. „Във ВСУ „Черноризец Храбър“ ни преподаваха едни от най-големите имена в българския фолклор, музика и танцово изкуство. Благодарение на преподавателския екип се изградихме като артисти – не само като танцьори, но и като сценографи, хореографи и режисьори, като учители и психолози“, разказва той.

Вижте какво споделя Боян Белокапов за работата си и за обучението си в университета ►

В 30-годишната история на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ най-пъстрата, най-креативната и най-динамичната специалност - „Хореография“, присъства повече от 25 години.

Тя е създадена от именития български хореограф проф. Петър Ангелов. Професионализмът в неговата работа и творческата му харизма, привлече в преподавателския екип на специалността творчески личности в областта на танца и музиката, като проф. Петър Луканов, доц. Петър Григоров, академик Николай Кауфман, доц. Йорданка Неделчева, проф. Пенчо Стоянов, Вячислав Кириллов и др. Качествата на всеки един от тях предизвиква вниманието на младите хора с изявен талант към танца от цялата страна. Постепенно през годините хореографската школа на проф. Ангелов натрупа и своите творчески дивиденти в младия преподавателски състав от редиците на възпитанците на специалност „Хореография“ – доц. д-р Мария Кърджиева и доц. д-р Ивайло Иванов.

Днес в специалност „Хореография“ студентите се обучават в два бакалавърски профила: „Български народни танци“ и „Съвременен танцов театър“. Голяма част от възпитаниците на университета продължават и в магистърските програми – „Хореографска режисура и артмениджмънт“ и „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство“. А най-добрите танцьори ежегодно попълват редиците на Академичния танцов театър на Варненския свободен универститет“ – формация – носител на множество награди и отличия, прославила висшето училище у нас и по света като пазител на традициите.

През годините, специалността са завършили над 400 бакалаври и магистри, като над 70 % от тях са реализирани като преподаватели в средното образование, ръководители на танцови школи и ансамбли и професионални изпълнители. Сред тях са ръководителите на едни от най-популярните школи в страната:

Николай Несторов – Ансамбъл „София – 6“;
Таня Димитрова – „Чудесия“, Пазарджик;
Калинка Пушкарова – Ансамбъл „Балканска младост”, Етрополе;
Димитър Гинов – Фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“, Бургас;
Геновева Спасова – Детски танцов състав „Радост“, Враца;
Нели Денева, Ансамбъл „Калинка Вълчева”, Тервел;
Петър Петърчев – Хореограф в НЧ „Напредък – 1869“, Горна Оряховица;
Теодора Станева и Дилян Галев – СУ за ХНИ „Константин Преславски“ Варна;
Анита и Алекс Асенови – Freedom Dance, Русе;
Силвия Матева – „Моряците“, Варна;
Мая Бърдарева – „Жътвари“, Добрич;
Стоян Господинов – Директор Фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Добрич;
Деан Славчев – Директор Фолклорен ансамбъл „Дунав“, Видин;
Боян Белокапов – танцов артист в Дисниленд и много други.

Честит празник на всички преподаватели, студенти, възпитаници, танцуващи млади хора, откриващи себе си чрез движението на танца!