гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Яни Янев пред bTV: Студентите на ВСУ "Черноризец Храбър" ще участват в социализацията на Варненския некропол

27 Април 2020Студентите от магистърската програма "Опазване на културното наследство" на Варненския свободен университет се включиха в конкурса за социализация на Варненския халколитен некропол, разказа Яни Янев - вицепрезидент на ВСУ "Черноризец Храбър" и председател на Сдружение „Варненски некропол I“ в предаването "Тази сутрин" на bTV.

Тъжно е, че върху 7000 години история има сметище, коментира още Яни Янев.

За участието на студенти и преподаватели от Варненския свободен университет в проектите за социализация на мястото, където е открито най-старото обработено злато в света и може ли то да се превърне в туристическа забележителност, вижте в репортажа на Йордан Фотев и оператора Цветомир Николов.През септември миналата година се проведе конкурс за социализация на Варненския халколитен некропол. Концепцията „Пъзел“, представена от екип в състав: арх. Лъчезар Костов, арх. Ина Шекерова и арх. Искра Василева – студенти в магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, бе определена като най-добра от трите предложени идеи за социализация на Варненския некропол I.

Студентите в магистърската програма започнаха своята работа с проучване на терена на северния бряг на варненското езеро, на който през 1972 г. в 294 гроба от периода на каменно-медната епоха бяха открити над 3000 златни предмета. Младите архитекти посетиха и Регионалния исторически музей, за да се запознаят с артефактите, плановете на некропола и историческите сведения, след което продължиха работа в университета.

Уъркшопът се проведе по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски некропол I“, със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.