гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

115 абсолвенти получиха дипломите си на тържествена церемония във Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър“ в Смолян

29 Октомври 2018

115 абсолвенти получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония на 27 октомври в аула „България“ на Филиал Смолян Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

В много вълнуваща атмосфера дипломите си поеха бакалаврите от специалностите: „Защита на националната сигурност“; „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ и „Строителство на сгради и съоръжения“, както и магистри от специалностите: „Данъчен и митнически контрол“; "Съдебно криминалистически експертизи", "„Европейска администрация и управление на проекти“.
На събитието присъстваха президентът на ВСУ – проф. д.ик.н. Анна Недялкова, депутатите Дора Янкова и Хайри Садък, областният управител на Смолян Недялко Славов, почетният директор на дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия – Джордж Кремлис, кметовете на общините Смолян - Николай Мелемов, Девин - Красимир Даскалов, Неделино - Боян Кехайов, Мадан - Фахри Молайсенов, Баните - Милен Белчев, Чепеларе - Славка Чакърова, Велинград - Костадин Коев, Дългопол - Георги Георгиев.

Гости на тържеството бяха и ст. комисар Николай Димов - директор на ОД на МВР - Смолян, командирът на 101 Алпийски полк - полк. Димитър Кацаров, Таньо Караманолев - директор на ТД на НАП - Смолян, Денислав Костов - директор на ДФ "Земеделие", Тодор Згуров - директор на Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян, Никола Запрянов – представител на РУО, Смолян.

Церемонията откри заместник-областният управител Андриян Петров, който за пореден път бе водещ на абсолвентското тържество в аула "България".

С изпълнение на "Хубава си моя горо" представителен състав от Ансамбъл "Родопа" поздрави дипломантите. Залата настръхна и от изпълненията на родопския славей Кристина Енгерова и гайдарят Румен Шехов със състава "Каба кабадайлии". В музикалния поздрав се включиха също малките танцьори от читалище "Кирил Маджаров" - кв. „Устово“.
"Днес, от календара на този хубав ден, ние бележим един успешно изминат дълъг път, който извървяхме заедно с много търпение и любов. Силно се надяваме, че това ще бъде ново начало, което ще носи нови надежди за успех и по-добро бъдеще и за възможността всеки абсолвент да има самочувствието на знаещ и можещ българин. Въпреки трудностите и предизвикателствата на времето, в което живеем, обучението тук, във Филиала, беше израз на отговорност към знания, умения и увереност на всеки от вас, независимо от възрастта и от мястото му в обществото. Силно се надяваме, че това ще бъде ново начало, което ще носи в себе си надежда за успех и за по-добро бъдеще, както и възможността всеки абсолвент да има самочувствието на знаещ, можещ и модерно образован българин. Вашите знания, които придобихте тук във Филиала, търсеща мисъл и градивна активност определено са очаквани и нужни на страната ни. Нека търсенето на истината и справедливостта ви дадат сили и стремеж да бъдете добри професионалисти, но по-важно е да бъдете добри хора. Бъдете готови за предизвикателствата на времето, не спирайте да мечтаете, бъдете смели, бъдете здрави и на добър час!", пожела в приветствието си д-р Анелия Пържанова.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова отправи сърдечни поздрави към абсолвентите, като подчерта важността на дипломирането на можещи хора, което се подкрепя от толкова много представители на местната власт, политическата система, бизнесът.
"Красотата не е само в това, че сте в абсолвентските тоги. Красотата е във вашия поглед, затова че сте заедно с представителите на местната власт, политическата система, на бизнеса. От тази зала лъха единство, готовност за подпомагане, взаимно чертаене на пътя, по който ще се развива този велик Родопски регион.

Вчера беше Димитровден, по поверието на природата това е денят, който свети Димитър е обрекъл на отчитането на урожая, на реколтата, на измерване на резултатите от интензивния труд. И ние днес сме се събрали, за да отчетем плодовете на взаимния ни труд. Честит ви нов етап в развитието, този етап ви дава самочувствието на принадлежност към елита на майка България. Дайте да направим страната си, красивия си Родопски регион, такъв какъвто го желаем - с нашите предприемачески усилия, с нашето желание, с най-съвършеното оръжие на нашето време - знанието", каза проф. Недялкова.
Тя поздрави абсолвентите и с празника на строителя, като пожела на дипломантите да бъдат достойните строители на нова България и да се гордеят с институцията, чиято диплом носят. Като подчерта също, че Варненския свободен университет е доказал, че е достойна и предприемчива структура, която отговаря на предизвикателството на новите конкурентни условия и дава на своите студенти съответните предимства.

"Всичко това се постига благодарение на партньорството с бизнеса, местната власт, готовността да се иноватира модела на образованието като се разчита на интернационалното присъствие на учени и експерти от световна величина и голямо сърце и любов към работата, бъдещето, родния край и младите хора. Пожелавам ви светло като днешния ден утре, много разум и знание, сили и устойчивост, за да може да изберете и да извървите докрай начертания от вас път", каза проф. Недялкова.


Приветствие към дипломантите отправи от името на всички кметове в аулата кметът на Смолян Николай Мелемов. "ВСУ е едно престижно и реномирано учебно заведение, така че съм убеден, че имате нужните знания и умения. Затова днес, преди всичко ви желая сила, здраве и упоритост, както и доза късмет, за да реализирате всичко това, което можете и знаете", пожела на абсолвентите кметът на областния град.Областният управител на Смолян Недялко Славов от своя страна подчерта в словото си, че многобройния випуск е доказателство, че Филиалът на ВСУ в Смолян се развива.

"Това е особено важно за нас, доказателство е и това масирано присъствие на местна, държавна власт. Бих искал да се обърна към абсолвентите, да ги поздравя затова, че днес, получавайки своята диплома, те поставят основата на успешната си реализация. Не се съмнявам в това, защото днес не просто получавате диплома. Тя ще гарантира успешната ви реализация изразена в знания. Бих искал да подчертая и това, че ръководството на ВСУ изключително адекватно и добре преценено предлага успешни за реализация програми и специалности съобразени с пазара на труда. Това е изключително важно и подвига интелектуалният, икономически и обществен потенциал на региона ни", каза Славов като пожела на абсолвентите успешна реализация.Приветствие отправи и народният представител Дора Янкова. "Днес атмосферата е радостна в Смолян, Родопите и тук във ВСУ. Една голяма част горди българи получават степен от своето висше образование заедно с близки и приятели, общественици и политици. По пътя, по който сте тръгнали, сигурно сте хората, които ще дадете своя принос за модерна и съвременна България. Може би вашият випуск ще дава занапред това, което иска българското общество - повече държавност и моралност. ВСУ прави много за съвременна България, защото подготвя кадри, които са адекватни на съвременността, на изискванията на обществото и времето", заяви Янкова.Депутатът Хайри Садък честити на абсолвентите специалния им ден, като заяви: "Това е един вълнуващ ден за всички вас, но и за нас, достатъчно ясен знак за всички колко важен приоритет сте вие и образованието като цяло. Родопският интелект е като родопския диалект - неповторим е, където и да го посеем, винаги се откроява. Образованието е първи приоритет на страната. Има неразривна свързаност на образованието и динамиката на посоките на развитие на държавата. Силно се надявам, че ВСУ създава все повече кадри на региона и на страната" , посочи Садък.
От името на завършилите студенти признателността на випуска към преподавателите изказа от сцената с много вълнение Петя Минчева.


Дипломите на отличниците връчиха проф. Анна Недялкова, областният управител на Смолян Недялко Славов и кметът на община Смолян Николай Мелемов.