гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Участници в курс за профайлъри, организиран от Юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“, създадоха "Клуб на криминалиста"

04 Февруари 2021



При огромен интерес премина първият от серията курсове, организирани от Юридическия факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Над 160 участници се включиха в курса "Профилиране на неизвестни извършители на престъпления", воден от проф.д.ю.н. Йонко Кунчев - декан на факултета и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи“ в университета. Проф. Кунчев е и автор на монографията "Курс по криминалистика", която вече излезе в два тома, а предстои публикуването на още два.

В обучението активно се включиха представители на различни сфери на обществения живот - психолози, юристи, педагози, експерти по сигурността, представители на държавни и общински структури, журналисти и студенти от различни специалности на ВСУ "Черноризец Храбър", както и възпитаници на други университети. Те се запознаха с реални примери от миналото, свързани с разкриването на извършители на престъпления. Участниците получиха и задача да създадат сами профил на неизвестен извършител на убийство по предоставени улики, като в последствие имаха възможност да сравнят своите предположения с анализа на ФБР.

Част от участниците в курса  ще продължат обучението си в магистърската програма "Съдебни експертизи" на Варненския свободен университет. Друга голяма група ще се включи в едноседмичния курс "Криминалистика", който започва на 6 февруари и отново ще бъде воден от проф. Кунчев. Но всички млади профайлъри, вдъхновени от наученото, се обединиха около идеята да продължат да общуват по между си, като само за дни създадоха Клуб на криминалиста – за изследване и профилиране на неизвестни извършители на престъпления. Общността, създадена в университета, вече обмисля общи проекти, свързани с анализ на проблемите в семейството, като мотив за извършване на престъпление, детската престъпност, насилието над жени и деца и др. 

Автор на логотипа на Клуба на криминалиста е Алекс Маринов, студент в IV курс на специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" на ВСУ "Черноризец Храбър".


Чуйте интервюто на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев пред "Дарик Радио":



Програмата на Юридическия факутет продължава с:
6-14 февруари 2021 - Курс "Криминалистика", лектор: проф.д.ю.н. Йонко Кунчев.
През април ще се проведат още два изключително интересни курса "Методиката на почерковата и автороведческата експертиза" с лектор доц. д-р Людмил Георгиев, "Методиката на психологичната експертиза" с лектор: проф. д.пс.н. Иван Александров и Експертна психологическа оценка за родителска годност с лектор: д-р Вероника Иванова.

За контакти и записвания:
ас. Александра Ангелова
+359 894 380 462
alexandra_angelova@yahoo.com