гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев пред в. "Труд": Криминалистиката да стане задължителна, а не избираема дисциплина в обучението на бъдещите юристи

05 Март 2021



Курсът за профайлъри във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" предизвика огромен интерес сред работещи експерти и студенти. Какви качества трябва да притежават кандидатите за следователи и разследващи полицаи, защо понякога престъпници остават ненаказани, а деянията им - недоказани, навлизат ли новите технологии в работата на родните криминалисти? Вижте разговора на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев, ръководител на курса и декан на Юридическия факултет във ВСУ "Черноризец Храбър", с журналиста Даниела Фархи, публикуван във вестник "Труд". 

В курсовете "Профилиране на неизвестни извършители на престъпления" и "Криминалистика", водени от проф. д.ю.н Йонко Кунчев, участаха над 160 души - представители на различни сфери на обществения живот - психолози, юристи, педагози, експерти по сигурността, представители на държавни и общински структури и студенти от различни специалности на ВСУ "Черноризец Храбър", както и възпитаници на други университети.  Младите профайлъри, вдъхновени от наученото, се обединиха около идеята да продължат да общуват помежду си в Клуб на криминалиста. Общността, създадена в университета, вече обмисля общи проекти, за които ще научим съвсем скоро.

Ето и мненията на част от участниците в обучението:

Даяна Митева, магистър по "Право": 
Уникално обучение! По време на обучението ми в специалност "Право" във Варненския свободен университет, един от най-интересните предмети беше именно Криминалистиката, тъй като професор Кунчев ни учеше на теория, подкрепена с много интересни примери от реалната практика. Именно за това се включих и в курса "Профилиране на неизвестни извършители на престъпления". Видях, че скоро ще има още два курса - "Методика на почерковата и автороведческата експертиза" и "Методика на психологическата експертиза", в които също смятам да се включа.

Йоанна Нинова, студент в специалност "Право", ВСУ "Черноризец Храбър":
Обучението беше много интересно и полезно. Получих много нови знания, които ще са ми от голяма полза. Много благодаря. Надявам се да има още много такива курсове.

Зорница Конталдо, студент в специлност "Психология", ВСУ "Черноризец Храбър", Германия:
Включвам се от Мюнхен. Много ми хареса! Много вероятно е да продължа с обучение по темата!

Нора Бончева, специалност "Психология", ПУ "Паисий Хилендарски" и "Дигитален маркетинг", СофтУни:
Много професионално, изключително съм доволна. Този курс ме заинтригува и вероятно ще запиша и основния по криминалистика. Професор Кунчев обяснява и разказва изключително увлекателно, лекциите бяха много приятни и полезни.

Величка Колева, педагог, Сливен:
Прекрасна организация, перфекте начин на преподаване и интелигентно поднасяне на информацията! Благодаря !

Стоян Стоянов, държавен служител, Варна:
Курсът е изключително интригуващ и обогатяващ за мен. Разказаните примери от практиката на проф. Кунчев дават преспектива към истински случаи, в които практиката и теорията се покриват.

Таня Христова, алумни студент на ВСУ "Черноризец Храбър", Котел:
Изключително богата информация, съдържателно поднесена и по подходящ начин. Професор Кунчев представя достъпно примери от практиката и споделя опит, който е изключително ценен за нас. В обобщение - курсът е изключително полезен, интересен и вдъхновяващ. Благодаря за възможността да бъда част от него! Вярвам, че това е една добра подготовка за всички с интерес към криминалната психология и криминалистиката като наука :) С удоволствие ще следя следващите възможности и ще участвам в тях ! Специални благодарности към ас. Ангелова за цялостната организация, индивидуалната връзка с участниците и съдействието! Удоволствие е да се работи с професионалисти като вас! Успех и удовлетворение!

Петя Субева, студент във Военна академия "Г.С. Раковски", Самоков:
Изключително съм доволна от курса. Не съм специалист и за мен беше предизвикателство да направя профил на неизвестен извършител. От работата ми в болница се сблъсках с редица интересни случаи и искам да си отговоря на много въпроси. Основното ми направление е в "Кинезитерапия при нервни и психични заболявания". Курсът ми даде възможност да изляза от "зоната на комфорт" и да си поставя за цел да разсъждавам по-задълбочено над даден проблем, независимо от какво естество е. Идеята за създаването на група много ми хареса. Още веднъж Ви благодаря за възможността за участие.

Милена Марева, "Психология", ВСУ "Черноризец Храбър":
Перфектно организиран и проведен курс! Грижливо, акуратно и мило съдействие от страна на организатора на събитието Александра Александрова. Останах възхитена и силно впечатлена от високото ниво на професионализъм на разработените теми и от академичността на изнесените лекциите от проф. д.ю.н. Йонко Кунчев.

Яна Хараланова, журналист, София:
Останах доволна!

Люба Желева, икономист, Приморско:
Изключително добре организиран и проведен лекционене курс - както по отношение на информираност и реклама, така и по отношение на самото представяне. Професионализмът, знанията и опитът на проф. Кунчев, както и начина по който представя отделните казуси и случаи, са изключително заразяващи.

През март и април предстои провеждането на изключително интересни курсове, организирани от Юридическия факултет, които преминават под знака на 30-годишнина на ВСУ "Черноризец Храбър":
► Курс: Методика на почерковата и автороведческата експертиза
► Курс: Методиката на психологичната експертиза
► Курс: Експертна психологическа оценка за родителска годност
► Майсторски клас: Актуални проблеми на социологията на правото